Iets wat in deze tijd bijna onmogelijk leek is toch gelukt. Dienstverlener Saemen uit Utrecht heeft in de maand november 2500 Nederlandse minimagezinnen die onder bewind staan aan een goedkoper energiecontract geholpen, dat voor een jaar vaststaat.

Saemen helpt inmiddels zo’n 500 kantoren van bewindvoerders, budgetbeheerders en schuldhulpverleners om gezinnen die daar cliënt zijn te besparen op hun vaste lasten. Dit jaar werd al snel duidelijk dat de energierekening voor deze gezinnen een groot probleem zou worden. ,,We zien bij cliënten tarieven voorbij komen van 3 of 4 euro per kubieke meter gas en maandelijkse voorschotten die verhoogd worden naar 800 of 900 euro. Dat kan niet. Dat gaat volledig mis”, zegt Mojo Temminck van Saemen.

Overstappen is voor deze gezinnen geen optie, want dan zouden de tarieven vaak nog hoger worden. Hoewel bij gezinnen in de schuldsanering een bewindvoerder alle vaste lasten netjes op tijd betaalt, worden ze niet overal geaccepteerd, rekenen energiebedrijven hogere tarieven of willen ze geen vaste contracten afsluiten. “Ze hebben dus vaak variabele contracten tegen hoge tarieven bij de wat grotere energiebedrijven als Eneco. Omdat deze mensen relatief vaker thuis zitten, verbruiken ze veel energie en komt de klap bij hen nog harder aan”, zegt Temminck.

Daarom wilde Saemen in november, de maand voordat het echt koud wordt, zoveel mogelijk gezinnen die onder bewind staan aan een goedkoper energiecontract helpen. Dankzij de goede contacten die Saemen heeft met energiebedrijven als Innova Energie, is dat gelukt. Saemen heeft met de samenwerkende energieleveranciers in de maand november voor 2500 gezinnen een vast contract voor een jaar kunnen regelen, voor tarieven van tussen 2,20 en 2,50 euro per kubieke meter gas. Dat tarief betalen gezinnen alleen als ze meer dan 1200 kuub gas verbruiken. Tot dat verbruik geldt per 1 januari een prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas, dat door de overheid is ingesteld. “Maar omdat deze gezinnen dus meer verbruiken komen ze vaker boven dat prijsplafond uit en betalen ze de hoofdprijs”, legt Temminck uit. Ook in december gaat Saemen door om gezinnen aan een goedkoper contract te helpen

Mochten de prijzen alsnog flink gaan dalen, dan gaat Saemen komend jaar voor de gezinnen opnieuw een goedkoper contract zoeken en afsluiten. Voordat de energieprijzen explodeerden, hielp Saemen tienduizenden minimagezinnen al aan vaste contracten met een langere looptijd. Veel gezinnen die in november overstapten hebben volgens Temminck nog een extra voordeeltje. ,,Omdat ze na de zomer zijn overgestapt krijgen ze van hun oude leverancier mogelijk nog geld terug. Dat kunnen ze als financiële buffer gebruiken om de stijgende kosten op te vangen”, legt hij uit.