Door een fout is er bij ruim 200 gemeenten bij bijstandontvangers met schulden beslag gelegd op meer geld dan wettelijk mag. Het gaat om tientallen euro’s per maand. Dat blijkt uit een document van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

De organisaties noemen de urgentie van dit probleem “zeer hoog” en schrijven dat “een kwetsbare groep” hierdoor verder in de financiële problemen kan komen. Naar schatting raakt het tussen de 10.000 en 15.000 mensen.

Om te voorkomen dat deze groep verder groeit, zijn de regels voor het vaststellen van de beslagvrije voet voor mensen met een uitkering nu tijdelijk aangepast.

Het probleem kwam aan het licht doordat deurwaarders sinds januari een nieuwe rekenhulp gebruiken. “We zijn blij dat we het nu snel ontdekt hebben”, zegt Paul Otter, bestuurslid van de KBvG. “Voorheen merkten we dit soort fouten niet op.”

De zaak draait om twee dingen: vakantietoeslag en de beslagvrije voet. De beslagvrije voet moet ervoor zorgen dat mensen genoeg geld overhouden voor hun levensonderhoud als er vanwege schulden beslag wordt gelegd op hun inkomen.