Rechters hebben in de toeslagenaffaire het overgrote deel van de ouders in de kou laten staan en leden aan juridische tunnelvisie, schrijft het AD. Dat blijkt uit een zeer kritisch rapport van de beroepsgroep zelf over die affaire. Rechters moeten de kant van gewone burgers durven kiezen, is de conclusie van de onderzoekers.

De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag riep rechters vorig jaar op bij zichzelf te rade te gaan. Zij hadden steevast de kant van de Belastingdienst gekozen in de toeslagenaffaire. Een commissie van rechters en juridische experts heeft alle 16.753 kinderopvangtoeslagenzaken doorgelicht die tussen 2010 en 2019 bij bestuursrechters in Nederland binnenkwamen.

De conclusies liegen er niet om, blijkt uit het eindrapport Recht vinden bij de Rechtbank dat in handen is van de krant: De meerderheid van de rechters volgde de ‘alles of niets’-uitleg van de regels door de Raad van State. Ouders moesten daarbij zelfs bij minimale fouten alle kinderopvangtoeslag – soms tienduizenden euro’s of meer – terugstorten aan de Belastingdienst.