Nederlanders die steun van het Tijdelijk Noodfonds Energie keihard nodig hebben dreigen buiten de boot te vallen. Bewindvoerders zien dat het lang niet iedereen lukt een aanvraag in te dienen, schrijft het AD.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is in het leven geroepen voor honderdduizenden Nederlanders om te voorkomen dat ze energieschulden opbouwen. Maar juist de mensen die al in de schulden zitten, lopen risico dat die schulden verder oplopen door hun hoge energierekening. Bewindvoerders merken dat het hun cliënten lang niet altijd lukt zelf een beroep te doen op het noodfonds, omdat de aanvraagprocedure (via een app en DigiD) voor hen te complex is. Bewindvoerders mogen die taak echter niet van hen overnemen, omdat zij geen toegang mogen hebben tot de DigiD van hun cliënten.

Branchevereniging van bewindvoerders NBBI ziet dat klanten zitten te springen om steun om hun energierekening te kunnen betalen, steun die het verschil kan maken tussen net wel rondkomen en niet rondkomen. Pijnlijk, zegt secretaris Bas Benjamins.