Hoe ben je bij Wolters Kluwer terecht gekomen?

Ik werkte als juridisch medewerker en vervolgens als advocaat bij een bureau voor rechtshulp. In tegenstelling tot het Juridisch Loket dat voor dat bureau in de plaats is gekomen, verwezen wij mensen niet alleen door, maar namen zelf ook zaken op ons: we schreven bezwaarschriften en gingen met de mensen naar de rechtbank. Daar zaten nogal wat bijstandszaken bij. Later moest ik ook echtscheidingen gaan doen en dat was niet het werk dat bij mij paste. Ik zag een advertentie staan voor de functie die ik nu heb bij Wolters Kluwer onderdeel Schulinck en na twee gesprekken wist ik: dit is iets voor mij! Na alle bijstandszaken die ik bij het bureau voor rechtshulp voor cliënten tegen gemeenten had gevoerd, vond ik het fijn om gemeenten te helpen bij een goede uitvoering van de bijstandswetgeving. Een goed advies aan een gemeente kan procedures voorkomen.

Wat zijn jouw werkzaamheden op de vakredactie?

Samen met mijn collega’s ben ik verantwoordelijk voor het bijhouden van de kennisbank Participatiewet. We blijven die steeds verbeteren, niet alleen qua inhoud, maar ook qua begrijpelijkheid. Daarnaast is het beantwoorden van vragen die binnenkomen via de helpdesk, zowel via email als telefonisch, een groot deel van mijn werk op de vakredactie. Verder doe ik ook wel losse klussen: laatst heb ik bijvoorbeeld beslisbomen getest die door mijn collega’s zijn gemaakt. Door vragen te beantwoorden kan iemand zien of hij/zij in aanmerking komt voor bijvoorbeeld algemene of bijzondere bijstand.

Wat spreekt je zo aan in de Participatiewet?

De Participatiewet is enorm belangrijk voor mensen waar het niet goed mee gaat en die – al dan niet tijdelijk – niet in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Zij hebben hulp nodig van de overheid en ik heb altijd een grote interesse gehad in hoe je dat zo goed mogelijk én zo rechtvaardig mogelijk doet. De praktijk is lastig en er komen veel andere wetsgebieden om de hoek kijken, zoals erfrecht, arbeidsrecht, burgerlijk recht, beslagrecht… dat maakt het ingewikkeld. Gemeenten zitten bij moeilijke casussen geregeld met hun handen in het haar. Ik vind het fijn ze daarbij te helpen met een goed advies. Verder vind ik het interessant om te zien hoe affaires als de ‘boodschappenaffaire’ de discussie over de strengheid van regels weer doen oplaaien.

Je gaat over een paar jaar met pensioen. Hoe draag jij je kennis over op de volgende generatie Wolters Kluwer juristen?

Het zou inderdaad zonde zijn om de kennis van een lange juridische carrière verloren te laten gaan. Daarom ben ik voor het werk op de helpdesk gekoppeld aan enkele van mijn jonge collega’s, die nog niet zo lang in dienst zijn. Ik kijk mee bij de beantwoording van de vragen die vanuit gemeenten komen en geef advies en tips.

Wat maakt het werk bij Wolters Kluwer zo leuk?

Het adviseren zit me in het bloed, dat deed ik tijdens mijn rechtenstudie al als vrijwilliger bij een rechtswinkel. Bij Wolters Kluwer kan ik dat de hele dag doen, het liefst persoonlijk maar de laatste tijd vooral via Teams. Verder heb ik heel fijne collega’s, waarbij ik het heel leuk vind dat de jonge collega’s zo leergierig zijn. Het contact met de gemeenten maakt mijn werk ook interessant.

Wat doe je in je vrije tijd?

Mijn vrouw en ik hebben een grote vriendenkring en spreken regelmatig af. Ik houd van fitness en wandel en fiets veel. Verder ga ik graag met vakantie naar Zuid-Europese landen, zoals Spanje en Italië.

 

Bekijk mijn profiel