Mensen met een middeninkomen die tot voor kort redelijk goed konden rondkomen, redden het steeds vaker niet zonder te bezuinigen of hun spaargeld te gebruiken. Door de hoge energieprijzen merkt deze groep nu voor het eerst dat zij onder de streep minder overhouden of tekort komen. Het Nibud trekt opnieuw aan de bel over deze ontwikkeling en roept hen op om hun inkomsten en uitgaven goed onder de loep te nemen.

‘Deze huishoudens komen niet allemaal direct in de schulden, maar het zijn wel huishoudens die wat moeten doen om ervoor te zorgen dat ze aan het einde van de maand nog geld overhouden’, legt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart toe bij BNR. In juli zullen de energieprijzen nog verder stijgen, wat voor sommige huishoudens tot nog hogere kosten zal leiden.

Van de Nederlandse huishoudens komt 38 procent moeilijk tot zeer moeilijk rond. Deze huishoudens hebben door de hoge energieprijzen waarmee ze nu te maken hebben, mogelijk nog meer moeite dan anders met het aan elkaar knopen van de eindjes. ‘Die groep geeft aan dat ze het in het dagelijks leven al lastig vindt om rond te komen. Ze worden nu al een tijdje geconfronteerd met de gestegen energieprijs en moeten echt gaan puzzelen en bezuinigen om het rond te kunnen krijgen.’

Twee groepen komen in de knel

Voor de minima zijn deze tijden nog zwaarder dan anders. ‘Voor mensen met een echt laag inkomen, bijvoorbeeld de bijstandsuitkering, is de eenmalige € 800 compensatie. Maar daarvan weten we dat het niet voldoende zal zijn. Hier zit een acuut probleem met rondkomen’, aldus Vliegenthart.

Nu is er ook een groep die tot kortgeleden relatief goed kon rondkomen. ‘Zij vragen zich nu voor het eerst af hoe ze de tering naar de nering kunnen zetten. Dat is een iets ander vraagstuk dan bij de eerste groep. Dit gaat met name over hoe krijg ik weer goed inzicht in mijn financiën en hoe kan ik op een goede manier bezuinigen. Maar dat zijn wel vragen waar deze groep tot voor kort niet mee geconfronteerd werd.’ Ze moeten op zoek naar manieren om iedere maand rond te kunnen komen.