Met verpleegzorg thuis valt honderden miljoenen euro’s minder te besparen dan het kabinet denkt. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Actiz. Verpleeghuizen zien nu al vijfhonderd senioren per maand op de wachtlijst terechtkomen.

Voor hulpbehoevende ouderen zijn nu 130.000 verpleeghuisplekken. Hoewel er de komende jaren fors meer senioren bij komen, besloot het kabinet dat er niet meer bedden mogen komen. Meer ouderen moeten verpleegzorg thuis krijgen. Zo hoopt de regering in 2040 760 miljoen euro per jaar te besparen. Want als ouderen thuis blijven wonen, betalen ze zélf de woonlasten en krijgen ze alleen de verpleegzorg vergoed.

Volgens Actiz, branchevereniging van zo’n vierhonderd zorgorganisaties in de thuis- en verpleeghuiszorg, is de besparing echter veel lager. “We wilden weten of de ambities die er zijn om mensen langer thuis te laten wonen goed zijn onderbouwd. Wij zien zelf de wachtlijsten voor verpleeghuizen met vijfhonderd mensen per maand oplopen”, zegt voorzitter Anneke Westerlaken.