Een project dat honderden werkloze kwetsbare jongeren en bijstandsgerechtigden in Den Haag aan het werk moest helpen, is geflopt. Deze week wordt het faillissement van het banenproject aangevraagd, schrijft wethouder Bert van Alphen (sociale zaken en werk) in een brief aan de gemeenteraad.

De gemeente stak 1,3 miljoen euro subsidie in de Energieacademie, die vorig jaar februari begon. In twee jaar tijd zouden 560 werklozen worden klaargestoomd voor een baan of een vervolgopleiding in de bouw en techniek. Tot nu toe vonden slechts zeventien mensen een baan via het project en is het geld op, schrijft Omroep West.

Afgelopen juli maakte de gemeente na onderzoek al bekend dat bestuursleden en medewerkers te hoge vergoedingen en salarissen ontvingen. Ook hing er binnen de organisatie een sfeer van wantrouwen, en was er sprake van een te informele cultuur.

Verantwoordelijk wethouder Van Alphen probeerde een faillissement nog te voorkomen door te bemiddelen, maar schrijft nu dat die poging niet is geslaagd. “Het verschil tussen het door de schuldeisers gevraagde bedrag en het aanbod van de raad van toezicht is simpelweg te groot”, aldus Van Alphen. “De raad van toezicht heeft daarop aangegeven voornemens te zijn deze week faillissement aan te vragen.”

Wel wordt er nog gewerkt aan een mogelijke doorontwikkeling van het concept van de Energieacademie. “Onze eerste prioriteit is dat alle kandidaten worden doorbemiddeld naar werk of een goede ontwikkelplek krijgen”, schrijft Van Alphen.