De gemeentelijke schulden van ongeveer 1300 Haagse slachtoffers van de toeslagenaffaire zullen deze week vroegtijdig worden kwijtgescholden, laat de gemeente Den Haag maandagavond weten. In totaal gaat het om ruim 2 miljoen euro van in totaal 3702 schuldvorderingen. Dankzij de kwijtscheldingen hoeven gedupeerden niet te wachten op een wet die dit per 1 januari 2022 moet regelen.

“Duizenden gezinnen zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt. Er zijn grote fouten gemaakt door de Belastingdienst met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag. Door de schulden die zij als gevolg van de toeslagenaffaire bij de gemeente hebben kwijt te schelden zorgen we voor rust en verlichting van problemen die deze mensen de afgelopen jaren onterecht hebben moeten ondergaan”, zegt de Haagse wethouder Arjen Kapteijns van Sociale Zaken.

Begin september werd bekend dat zeker honderd gemeenten bezig zijn met het kwijtschelden van gemeentelijke schulden van slachtoffers van de toeslagenaffaire. De gemeente Rotterdam liet in mei al weten de schulden te betalen van ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire.