Van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar is 20 procent tussen maart 2019 en april 2020 slachtoffer geworden van huiselijk geweld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een nieuwe analyse van een onderzoek van het statistiekbureau en het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) onder zo’n 2900 jongeren.

Bij 12 procent van de ondervraagde 16- tot 24-jarigen was het huiselijk geweld structureel, oftewel maandelijks, wekelijks of (bijna) dagelijks. Volgens het CBS hebben evenveel jongeren te maken met fysiek huiselijk geweld, zoals slaan, schoppen en het dreigen met lichamelijke pijn.

Wat volgens de statistici ook relatief vaak voorkomt onder jongeren is ‘dwingende controle’: een vorm van huiselijk geweld, waarbij één persoon de ander steeds domineert en controleert. Dat kan volgens het CBS variëren van iemand kleineren of vernederen tot het verbieden van omgang met familie en vrienden. 10 procent van de 16- tot 24-jarigen heeft daar mee te maken gehad, blijkt uit het onderzoek.

Het statistiekbureau concludeert dat voor alle vormen van geweld in de huiselijke kring geldt dat jonge vrouwen vaker slachtoffer waren dan jonge mannen. Vooral als het gaat om stalken door een ex-partner en seksueel geweld in huiselijke kring zijn vrouwen vaker slachtoffer. Mannen zijn volgens de onderzoekers vaker dader als het om huiselijk geweld gaat.

De resultaten van het onderzoek zijn niet te vergelijken zijn met voorgaande jaren, omdat het om de eerste editie van het onderzoek gaat. “In 2022 en 2024 staan er volgende edities gepland”, aldus het CBS.