Gemeenten in Noord-Holland sturen een brandbrief naar het kabinet omdat ze ondanks het huidige tekort aan woonruimte fors meer asielzoekers aan een huurwoning moeten helpen. “We krijgen door de stijging niet alleen langere wachtlijsten voor de reguliere woningzoekende, maar ook voor bijvoorbeeld gescheiden ouders, daklozen of mensen met een medische indicatie”, zegt Paul Verbruggen, wethouder Wonen in Alkmaar in De Telegraaf.

“Het is niet zozeer dat het bij ons aan de wil ontbreekt om deze mensen op te vangen”, zegt Verbruggen. “De verdubbeling ten opzichte van vorig jaar komt bovenop het tekort aan woonruimte dat we al hebben.”

Samen met zijn collega’s uit zes omringende gemeenten stuurt hij de brandbrief. “De regio Alkmaar verwacht dat onder de huidige omstandigheden de taakstelling onredelijk is en onmogelijk te realiseren zonder dat het extreem ten koste gaat van andere woningzoekenden.”

Minister Ollongren zegt in de krant dat de extra opgave “hartstikke lastig” is voor gemeenten. “Het is krap op de woningmarkt. Ik begrijp gemeenten die zeggen dat het moeilijk is om erbij te hebben, dat is ook precies waarom we met ze aan tafel zitten, op zoek naar oplossingen.”