Inwoners van Den Haag die een bijstandsuitkering krijgen en met iemand gaan samenwonen, worden gedurende de eerste zes maanden niet gekort op hun uitkering. Het “samenwonen op proef”, zoals de gemeente het noemt, wordt een structurele regeling en gaat vanaf 1 juni dit jaar in.

Op dit moment verliezen bijstandsgerechtigden direct de gehele of een deel van de uitkering zodra ze gaan samenwonen met iemand die een inkomen of spaargeld heeft. Volgens wethouder Arjen Kapteijns durven mensen daardoor niet te gaan samenwonen, “uit angst voor wat dat doet met hun financiële situatie”. De regeling voor proefsamenwonen moet dat veranderen, omdat er geen directe financiële gevolgen zijn.

De regeling biedt drie maanden de tijd om zaken als het opzeggen van huur of de school van kinderen te regelen. Eenmalig kan een verlenging van nog eens drie maanden worden aangevraagd. Ondertussen wordt de uitkering niet verlaagd. Na zes maanden wordt de uitkering afgestemd op de nieuwe woon- en leefsituatie. “En mocht het samenwonen niet werken en gaat een stel weer uit elkaar, dan kan iemand later nog eens de regeling aanvragen als er opnieuw wordt samengewoond. Daar moet minimaal negen maanden tussen zitten”, licht een woordvoerster van Kapteijns toe.

De woordvoerster benadrukt dat de regeling geen pilot is, maar dat het structureel wordt. In andere gemeenten waaronder Tilburg en Nijmegen, lopen proeven naar kostenverdeling van samenwonenden met een bijstandsuitkering.