Amsterdammers in de bijstand mogen vanaf woensdag jaarlijks tot 1800 euro aan giften ontvangen, zonder gekort te worden op hun uitkering. Voorheen was dit nog 1200 euro per jaar. De drempel is door het college van burgemeester en wethouders verhoogd.

De verhoging van de zogenoemde ‘giftendrempel’ is onder meer bedoeld om mensen wat meer ruimte te geven om ondersteund te worden door familie en vrienden, legt een woordvoerder van wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) uit. In een verklaring van de gemeente zegt Groot Wassink dat de bestaanszekerheid van veel Amsterdammers onder druk staat en dat veel mensen in de bijstand moeite hebben om rond te komen. “Onderlinge solidariteit in de vorm van een gift kan bijdragen aan net wat extra rust”, aldus de wethouder. “Rust die nodig is om de maand door te komen en rust die ervoor zorgt dat mensen aan hun toekomst kunnen werken.”

Het verschilt per gemeente of en hoeveel giften mensen in de bijstand mogen ontvangen zonder gekort te worden op hun uitkering. Het kabinet is bezig met een landelijke maatregel om het ontvangen van giften tot zekere hoogte toe te staan voor bijstandsgerechtigden.