Na gemeenten als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg en Dalfsen, gaat ook Amsterdam versneld 200 euro compensatie voor de hoge gasprijs uitkeren aan gezinnen met een laag inkomen.

In de hoofdstad gaat het om 60.000 huishoudens. Zij krijgen de 200 euro op 23 maart automatisch overgemaakt. Nog eens 22.000 huishoudens kunnen mogelijk ook aanspraak maken op de regeling, maar van hen heeft de gemeente nog niet alle gegevens. Daar gaat ze nog achteraan. En minima die nu nog niet in beeld bij de gemeente zijn, kunnen vanaf volgende maand zelf een aanvraag doen. Dat zouden rond de 6000 adressen zijn. De vervroegde uitkering van de compensatie kost de gemeente zo’n 18 miljoen euro.

“Energiearmoede is een groeiend probleem en door de oorlog in Oekraïne zullen de energieprijzen verder stijgen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor Amsterdammers met een smalle beurs en daarom moet er zo snel mogelijk aanvullende landelijke compensatie komen”, zegt wethouder Marjolein Moorman (armoede).

Het Rijk kondigde de compensatieregeling afgelopen december aan omdat de gasprijs toen al flink aan het stijgen was. De precieze regels eromheen worden nog uitgewerkt. Maar nu de energieprijzen de pan uitrijzen door de Russische inval in Oekraïne, willen veel gemeenten daar niet op wachten en gaan ze versneld tot uitkering over. De gemeente Den Haag doet er zelfs nog een schepje bovenop en keert 300 euro uit.