Als eerste publieke organisaties doen de gemeenten Amsterdam en Rotterdam mee in de zogenoemde schuldeiserscoalitie. Hierin hebben 22 private partijen en corporaties zich verenigd om schulden bij hun klanten te voorkomen, meldt de gemeente Amsterdam.

Doel is tot een sociaal incassobeleid te komen, waarbij meer aandacht is voor de persoonlijke situatie van de persoon die een betalingsachterstand heeft. Volgens de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (armoede en schuldhulpverlening) kan ook de gemeente als schuldeiser “soms nog socialer incasseren”. “Voor Amsterdammers die moeite hebben om rekeningen te betalen, willen we bijvoorbeeld vaker coulante betalingsregelingen treffen en incassoactiviteiten opschorten als dat nodig is.”

In de schuldeiserscoalitie zitten vooral partijen die vaste lasten innen, zoals huur, hypotheek, internet, energie, water en verzekeringen. Onder hen zijn onder meer Achmea, bol.com, Eigen Haard, KPN, Menzis en Vattenfall. Ze werken samen om klanten te helpen die door omstandigheden hun rekening niet kunnen betalen. In een zogeheten ‘ethisch manifest’ staan tien uitgangspunten over hoe ze hiermee omgaan, zoals ‘wij gaan om met klanten op een manier die we zelf verwachten van anderen’ en ‘als we weten dat klanten geldproblemen hebben, sturen we hen door naar hulpverleners. We houden ons daarbij aan de wetten en regels over privacy’.