Het duurt nog zeker twee maanden voor er voldoende energieadviseurs zijn om huizenverkopers snel van een nieuw energielabel te voorzien. Waar een energielabel voorheen digitaal kon worden aangevraagd, moet vanaf 1 januari een erkend deskundige langskomen voor een keuring. Doordat er niet voldoende energieadviseurs zijn opgeleid moeten huiseigenaren nu soms maanden wachten voor ze een energielabel krijgen.

Vanwege de lockdown kunnen de praktijkexamens voor energieadviseurs niet worden afgenomen, zei minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken dinsdag in de Kamer. Daardoor is er op dit moment een flink tekort aan adviseurs, wat tot wachttijden van weken of zelfs maanden kan leiden. Een huis kan pas verkocht worden als het een energielabel heeft. De wachttijd kost een verkopende partij geld.

Op dit moment zijn er bijna vijfhonderd vakbekwame adviseurs die een energielabel mogen afgeven. De minister laat weten dat ze per direct kan zorgen voor tweehonderd extra adviseurs. Dat kan doordat ze het onder meer mogelijk maakt om mensen die nog niet al hun examens hebben afgelegd toch al energielabels af te laten geven. Om wachttijden te voorkomen zijn er 1500 adviseurs nodig. De minister denkt dat er per april “potentieel” 1500 energieadviseurs beschikbaar zijn.

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis wil dat huiseigenaren het oude energielabel kunnen blijven gebruiken tot de wachttijden zijn opgelost. Ollongren zegt liever te willen investeren in het werkbaar maken van het nieuwe label.