De Utrechtse gemeenteraad heeft ingestemd met het invoeren van betaald parkeren in de hele stad. Dat zal buurt voor buurt gaan en twaalf jaar in beslag nemen.

Voorheen werd in drukke gebieden betaald parkeren ingevoerd als dat nodig was, nu ligt er een plan waarmee vanaf 2034 in de hele stad betaald moet worden. “Een mijlpaal”, noemt wethouder mobiliteit Lot van Hooijdonk het, terwijl ze zich ook bewust is van de impopulariteit van de beslissing. Maar het is een belangrijke beslissing voor de stad, om te voorkomen dat er “nog tienduizenden auto’s bijkomen” die voornamelijk stilstaan.

Doel van de maatregel is parkeeroverlast te voorkomen en ruimte te maken voor bijvoorbeeld groen, speelplekken of fietsparkeerplekken, aldus Van Hooijdonk. Ook moet de maatregel stimuleren anders te reizen, iets waar de gemeente ook in investeert.

Nog dit jaar zijn de wijken Hoograven en Ondiep aan de beurt, daarna volgen wijken het dichtst bij het centrum zoals Oog in Al en Kanaleneiland. Vanaf 2026 tot en met 2030 is de ring daarbuiten aan de buurt, met wijken als Lunetten en Zuilen. Van 2031 tot en met 2034 volgen de wijken het verst van het centrum, met onder andere De Meern, Vleuten en Overvecht-Noord.

In veel wijken zal vooralsnog alleen betaald moeten worden tijdens zogenoemde basis-venstertijden. Die gelden van maandag tot en met vrijdag van 6.00 tot 11.00 uur. Dat is om te voorkomen dat mensen die niet in de buurt wonen, hun auto daar parkeren.