Ruim negentig grote en kleinere plattelandsgemeenten willen uitstel van de oplevering van plannen voor het Provinciale Programma Landelijk Gebied (PPLG). Elke provincie moet uiterlijk op 1 juli een eerste versie van zo’n plan indienen bij minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof . Dat is te snel, vinden de gemeentelijke samenwerkingsverbanden P10 en K80, want er is nog te veel onduidelijk en inwoners van het landelijk gebied zijn nog niet genoeg gehoord.

In het PPLG moeten provinciebesturen vastleggen hoe ze in de nabije toekomst willen omgaan met natuur, klimaat, water en stikstof. Vooral het stikstofbeleid is erg belangrijk, aangezien de stikstootuitstoot in de landelijke gebieden fiks naar beneden moet. De provincies werken door aan de plannen, ondanks de verkiezingsuitslag van Provinciale Staten eerder deze maand met grote winst voor de BoerBurgerBeweging (BBB) in alle provincies. De BBB is verklaard tegenstander van het stikstofbeleid en gaat mogelijk niet akkoord met een PPLG.

P10 en K80 vinden dat er nog veel gepraat moet worden met inwoners van hun gebied, aangezien “het slecht gaat met het vertrouwen van de regio in de nationale overheid”. “We moeten de tijd nemen om bewoners en gebruikers van het landelijk gebied een stem te geven. Door initiatieven vanuit de samenleving te honoreren boeken we succes”, aldus Ellen Nauta, burgemeester van de gemeente Hof van Twente en voorzitter van P10. Volgens de samenwerkingsverbanden moet de kracht van het platteland beter benut worden bij het opstellen van beleid, schrijven zij donderdag in een brief aan de informateurs in de provincies.

In de P10 werken 31 grote plattelandsgemeenten samen. In K80 zijn 61 kleinere gemeenten verenigd. Samen vertegenwoordigen zij ruim 30 procent van het hele Nederlandse grondoppervlak. Ze tellen gezamenlijk bijna 3 miljoen inwoners.