De provincie Flevoland heeft stikstofruimte van een boerderij opgekocht in de gemeente Noordoostpolder. Daarmee wil de provincie de uitstoot van stikstof van andere boeren in de omgeving legaliseren. Hoeveel boeren hiermee geholpen zijn is nog niet duidelijk, laat een woordvoerder van de provincie weten.

Het is ook nog onbekend op welke manier de boeren de stikstofruimte zullen ontvangen. Het gebeurt niet vaak dat er stikstofruimte vrijkomt, maar in principe wil de provincie op deze manier meer boeren helpen met de legalisatie van hun uitstoot.

In 2019 werd door een uitspraak van de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid op de schop gegooid. Voor die tijd hoefden boeren alleen een zogenoemde PAS-melding te doen van hun stikstofuitstoot, maar sinds de uitspraak hebben ze een vergunning nodig. Daarmee werden in een klap ruim 3500 boerenbedrijven illegaal, aangezien vaak geen stikstofruimte over was om de bedrijven een vergunning te geven.

Als het aan het kabinet ligt, moet de vrijgekomen boerderij waar de provincie de stikstofrechten van kocht een aanmeldcentrum voor asielzoekers worden. Dat moet de gemeente Noordoostpolder nog wel goedkeuren. Woensdag liet de gemeente weten daar nog niet direct achter te staan.