De hoofdstad doet naar eigen zeggen als eerste gemeente in ons land een proef om het foutparkeren tegen te gaan. Volgens verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens (verkeer en vervoer) is dit een van de grootste ergernissen van Amsterdammers.

Voorkomen foutparkeren

Weggebruikers riskeren nu vaak een boete omdat ze de kans klein achten dat ze worden gesnapt. Met de inzet van de scanauto’s, die al betaald parkeren controleren, verwacht de gemeente meer foutparkeerders te kunnen pakken. Ze kunnen rekenen op een bekeuring van 90 euro.

Litjens noemt het parkeren van voertuigen op plekken waar dat niet mag ,,asociaal”. ,,Auto’s horen niet op onze stoepen en fietspaden. Met deze maatregel willen we voorkomen dat mensen bewust foutparkeren.”

Proef

De proef begint op 1 oktober en duurt tot volgend voorjaar. Als de scanauto een kenteken koppelt aan een locatie die niet als parkeervak staat geregistreerd, bekijkt een handhaver op kantoor aan de hand van foto’s of sprake is van een overtreding. Als dat het geval is, deelt een controleur op straat een boete uit.