Om de omslag te kunnen maken van fossiele naar duurzame grondstoffen in de chemische industrie zijn Europese regels nodig. Daarvoor pleiten Nederland, Frankrijk, Tsjechië en Ierland dinsdag bij de Europese Commissie.

De chemische industrie is leverancier van onderdelen voor essentiële producten als medicijnen, plastics, verf, matrassen en batterijen. Daarvoor gebruiken ze nu nog vooral fossiele grondstoffen, zoals aardolie en aardgas. Om in 2050 circulair en klimaatneutraal te produceren, is er een omslag nodig naar duurzame grondstoffen, die herbruikbaar of hernieuwbaar zijn en de aarde minder belasten.

Voorbeelden van herbruikbare en hernieuwbare grondstoffen zijn hergebruikt plastic, suikerbieten, gas uit vergaste afvalstromen of houtsnippers als basis voor nieuw plastic en andere producten. Deze grondstoffen kunnen fossiele grondstoffen vervangen en zorgen voor een drastische daling van de CO2-uitstoot én een boost voor de circulaire economie. Op die manier kan de Nederlandse en Europese chemische industrie koploper worden in de wereld op het gebied van groene chemie.

Europese regels nodig

We gebruiken nu veel meer grondstoffen dan de aarde aankan. Daar willen we vanaf en daarom willen we toe naar een circulaire economie. Dat wil zeggen dat we grondstoffen steeds opnieuw gebruiken en dat er nagenoeg geen afval overblijft. Ook wil Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn.

Concurrentievermogen

Een overkoepelend Europees beleidskader is ook van essentieel belang om het concurrentievermogen van de Europese chemische industrie op de lange termijn veilig te stellen en de afhankelijkheid van (fossiele) grondstoffen uit het buitenland te verminderen.

Een EU-beleidspakket moet helpen bij het creëren van markten, beschikbaarheid van duurzame koolstof en instrumenten om het concurrentievermogen van de chemische industrie te versterken.