Mobilisation for the Environment (MOB) doet donderdag voor de rechtbank in Haarlem een ultieme poging om de Dutch Grand Prix in Zandvoort te dwarsbomen. De milieuorganisatie heeft een kort geding aangespannen over de natuurvergunning die de provincie Noord-Holland heeft afgegeven voor het Formule 1-evenement.

Volgens MOB veroorzaakt het racespektakel veel stikstofuitstoot en is de schade aan de beschermde natuur rond het circuit die daardoor dreigt “dermate ernstig dat de Formule 1 afgelast moet worden”. Rekensommen op basis waarvan de vergunning is uitgegeven, kloppen volgens de milieuorganisatie niet.

De Grand Prix die voor zondag 5 september op de agenda staat, is de eerste in Nederland sinds 1985. Natuur- en milieuorganisaties hebben veel bezwaren aangetekend en ook al diverse rechtszaken aangespannen tegen het evenement. Ze zijn bezorgd over schade aan de flora en fauna in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

In een eerdere zaak, waarin het vooral draaide om aantasting van het leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis, wees de rechter de bezwaren af. De rechtbank noemde de GP “van groot openbaar belang voor de topsport” en een “impuls voor de regionale economie en het toerisme”. De nadelen voor de lokale diersoorten noemde de rechter “beperkt en ook grotendeels tijdelijk”.