De Marker Wadden, het nieuwe natuurgebied in het Markermeer, krijgt er nog twee eilanden bij. De eerste vijf aangelegde eilanden doen het zowel onder als boven water zo goed dat beheerder Natuurmonumenten, de provincie Flevoland en de ministeries van Infrastructuur en Natuur hebben besloten 300 hectare nieuwe natuur extra aan te laten leggen. Dat kan makkelijk nu de aannemer nog in het gebied aan het werk is. De aanleg gaat ongeveer 12 miljoen euro kosten, waarvan de ministeries samen tien miljoen opbrengen.

De Marker Wadden zijn onbewoonde eilanden. Er vaart in het warmere seizoen wel een veerboot van Lelystad naar het Haveneiland, waar ook wat voorzieningen zijn voor wandelaars. De eerste eilanden waren in 2018 klaar. Sindsdien is de biodiversiteit enorm toegenomen. Er leven tal van onderwaterdieren in de ondieptes en die lokken weer massaal vogels en vissen. De ecologie in het Markermeer herstelt zich succesvol, aldus Natuurmonumenten.

De twee nieuwe eilanden worden opgebouwd uit slib, klei, veen en zand dat voor 95 procent uit de bodem van het Markermeer komt. Ze moeten eind 2023 klaar zijn.