Zo’n driehonderd inwoners van de Maastrichtse wijk Limmel protesteren zaterdag tegen de bouw van een groot distributiecentrum in hun buurt. Zij willen dat op het braakliggende terrein tussen hun wijk en de Maas woningen worden gebouwd, en geen loods van 200 bij 70 meter. Die moet 116 laaddecks voor grote trucks en 650 parkeerplaatsen krijgen. De 15 meter hoge loods ontsiert volgens de boze inwoners niet alleen de wijk, het maakt de bouw van ruim 800 gewenste woningen onmogelijk en zorgt ook voor verkeersoverlast en extra fijnstof in hun wijk en de naburige Noorderbrug over de Maas.

Een grote groep bewoners en plaatselijke politici, gewapend met spandoeken en tekstborden, verzamelde zich rond 11.00 uur voor de kerk in Limmel waar zij werden toegesproken door enkele actievoerders. “Onverdraaglijk en onacceptabel”, noemde een van hen de voorgenomen bouw van de loods. “We zijn een woonbuurt, hebben tekort aan betaalbare woningen.” De actievoerders kondigden aan tot aan de hoogste instantie de bouw juridisch te zullen aanvechten.

De gemeente had plannen voor de bouw van 814 woningen op het braakliggend stuk grond, maar een zakenman kocht de grond onlangs op met de bedoeling er een groot distributiecentrum te bouwen. De bestemming voor het braakliggende stuk land is bedrijventerrein. Om er woningbouw mogelijk te maken, zoals de gemeente en de buurt wenst, had er een voorbereidingsbesluit voor het gebied genomen moeten worden. Dat is niet gebeurd.

De zakenman bouwde eerder een enorme loods langs de A2 tussen Roosteren en Born. Hij liet enkele dagen geleden bulldozers en vrachtwagens op het terrein in Maastricht zetten om het terrein bouwrijp te maken.

De gemeenteraad van Maastricht zou op 29 september over de toekomst van het terrein praten, maar heeft de vergadering vervroegd naar 7 september.