Het Noord-Hollandse Bergen stimuleert het zogeheten splitsen en heeft de vergunning daarvoor gratis gemaakt, in de hoop dat meer huiseigenaren hun grote huis opdelen in meerdere kleinere woningen.

De gemeente maakt kosten tijdens zo’n vergunningsprocedure; normaal betaal je grofweg tussen de 2000 en 10.000 euro. Die kosten neemt de gemeente Bergen nu dus op zich.

‘Enorme vraag’

Wethouder Wonen Klaas Valkering (CDA): “Bijbouwen is lastig, onder meer door de starre houding van de provincie. Een groot deel van de gemeente is ‘bijzonder provinciaal landschap’ of Natura 2000-gebied, waar bouwen niet kan.”

Bergen zegt voor zover bekend de eerste te zijn die een splitsingsvergunning gratis maakte, begin dit jaar. Er zijn tot nu toe zes splitsingsvergunningen aangevraagd.

Vergrijzing

Bergen is de meest vergrijsde gemeente van Nederland. Een op de drie inwoners is 65+. Vaak wonen senioren in grote woningen met meerdere verdiepingen, terwijl een benedenwoning of appartement voor hen praktischer zou zijn. Ook daarom stimuleert de gemeente splitsing.

‘Een van de oplossingen’

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt splitsen “zeker een van de oplossingen voor het woningtekort waar gemeenten mee bezig zijn”. “Maar als je vergunningen gratis maakt, terwijl je kosten maakt, moet je dit wel dekken”, zegt een woordvoerder. “Bijvoorbeeld door andere leges of belastingen te verhogen. Niet iedere gemeente zal dit willen.”