De gemeenteraad van de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas heeft woensdagavond ingestemd met de ontwikkeling van een nieuw dorp. In de Zuidplaspolder, tussen Zoetermeer, Gouda en Rotterdam, moeten 8000 woningen verrijzen en twee nieuwe bedrijventerreinen.

De gemeente Zuidplas – bestaande uit Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle – zegt dat met de komst van het ‘Vijfde Dorp’ geschiedenis wordt geschreven. “Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is er in Nederland geen zelfstandig dorp meer van deze omvang met een nieuwe naam gerealiseerd.”

De bouw begint naar verwachting in 2024. Voor het zover is, moeten er nog wel plannen worden opgesteld waarin het Vijfde Dorp en het omringende landschap nader vorm gaan krijgen. Dat gebeurt op basis van het nu vastgestelde Masterplan Middengebied Zuidplaspolder.

“Het vaststellen van dit masterplan is geen bescheiden stap voor de gemeente Zuidplas,” zegt wethouder Jan Hordijk. “De gemeenteraad stemt hiermee ook in dat we het gebied ontwikkelen op eigen risico én onder eigen regie. Deze regie, die Zuidplas al lange tijd op zich neemt, wordt hiermee voortgezet. Zo kan de gemeente actief sturen op de maatschappelijke doelen voor de ontwikkeling.”

Burgemeester Han Weber zegt dat het “belangrijke en historische besluit” met een ruime meerderheid van de gemeenteraad is genomen. “Hier is heel veel werk voor verzet door onze organisatie. Ik wil hen daar hartelijk voor bedanken.” Alleen de SP, met twee zetels in de raad, stemde tegen het plan.