De bouw van een megastal voor varkens in Oirschot is van de baan. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte heeft de varkenshouderij aan de Logtsebaan in Oirschot aangekocht, die de megastal wilde bouwen. Dat maakte de provincie Brabant donderdag bekend. De megastal had 19.000 varkens moeten huisvesten. Door de aankoop wordt stikstofuitstoot op het naastgelegen natuurgebied Kampina voorkomen.

Na veertien jaar onderhandelen en procederen zijn Ruimte voor Ruimte en de boer tot overeenstemming gekomen over de verkoop van het bedrijf. “Daarmee is de bouw van vergunde stallen en daarmee ook werkelijke toename van stikstofdepositie op het nabijgelegen Natura2000-gebied Kampina & Oisterwijkse vennen voorkomen”, aldus de Brabantse gedeputeerde Erik Ronnes (ruimte).

De beëindiging van de intensieve veehouderij maakt ruimte voor toekomstige woningbouw, aldus de provincie. “De aankoop creëert rust in het buitengebied van Oirschot”, aldus de Oirschotse wethouder Joep van de Ven (ruimtelijke ordening).