De Europese Commissie heeft de lijst vastgesteld van 30 eilanden die, met steun van Brussel, ernaar streven in 2030 energieneutraal te zijn. Vier van die eilanden zijn van Nederland: Ameland en de Caribische eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

De 30 eilanden kunnen, binnen het kader van het EU-initiatief 30 renewable islands for 2030, zelf bepalen langs welke weg ze energieneutraal willen worden; op onderdelen van het traject kunnen ze voor ondersteuning een beroep doen op Brussel.

Volgens de Eurocommissaris voor Energie, Kadri Simson, krijgen de eilanden nu de mogelijkheid om pionierswerk te verrichten voor het plannen en realiseren van een duurzaam energiesysteem. Daarbij kunnen ze leren van elkaar, en zijn ze ook een voorbeeld voor andere eilanden, steden en regio’s.

Simson deed in juni van dit jaar een oproep aan eilanden van EU-landen om zich voor het initiatief aan te melden. Uit het grote aantal reacties zijn er nu 30 geselecteerd. Zij verschillen onderling sterk wat betreft omvang, ligging en de mate waarin ze al bezig zijn met de energietransitie.