€ 7 miljard Europese subsidie voor transportinfrastructuur

Omgevingsrecht

De Europese Commissie stelt € 7 miljard beschikbaar voor transportinfrastructuur. Dit kan voor gemeenten interessant zijn, bijvoorbeeld voor laadpalen en grensoverschrijdende verbindingen. RVO kan u helpen om te kijken of uw project in aanmerking komt en houdt op 14 oktober een voorlichtingsbijeenkomst.

De prioriteiten voor deze subsidie (Connecting Europe Facility (CEF) Transport) zijn uiteenlopend. De projecten moeten zich in ieder geval richten op de hoofddoelstelling:

  • opheffen van knelpunten op het Trans Europese Transportnetwerk, door capaciteitsuitbreiding, efficiëntieverhoging via bijvoorbeeld digitale systemen
  • verbeteren van de interoperabiliteit van het spoor
  • overbruggen van ontbrekende (grensoverschrijdende) verbindingen, aanpassingen voor civiel en militair gebruik van infrastructuur en infrastructuur voor klimaatvriendelijke brandstoffen en walstroom

Naast de reguliere oproep staat CEF Transport nu doorlopend open voor projecten voor alternatieve brandstofinfrastructuur, zoals laadpunten voor voertuigen.

Tijdlijn en financiering

De 2021 CEF Transport-call is de eerste call (openstelling) in de nieuwe budgetperiode 2021-2027 van de EU. De call sluit op 19 januari 2022. De subsidie wordt eind 2022 verstrekt, na de selectie van de projecten in juni.

Er is € 7 miljard subsidie beschikbaar. De financiering voor alternatieve brandstofinfrastructuur is in de vorm van blending, dat is het combineren van subsidies en bankfinanciering. Elke 4 à 5 maanden beoordeelt de Europese Commissie projecten. De financiering van de andere onderwerpen betreft gewone subsidie.