Nog geen week nadat de gemeente Tubbergen werkzaamheden rondom het nieuwe azc in Albergen heeft stilgelegd, is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opnieuw in de fout gegaan met de verbouwing aan het pand. Het COA heeft daarvoor een boete gekregen van 15.000 euro, meldt RTV Oost. De gemeente is de overtredingen zat: gaat het COA weer in overtreding, dan moet het 30.000 euro betalen.

De gemeente legde onlangs werkzaamheden aan het azc stil, omdat het COA was begonnen met het verzwaren van het elektriciteitsnet, zonder dat de vergunning daarvoor rond was. Bij een controle een week later bleek dat het COA de gevelplanken van het schuurtje had gesloopt, zonder dat alle papieren daarvoor op orde waren. Er is geen sloopmelding gedaan en ook is er geen rapport overlegd over de mogelijke aanwezigheid van asbest, blijkt uit interne documenten die RTV Oost heeft ingezien.

Omdat het COA weer in de fout is gegaan, heeft de gemeente een paar dagen geleden een nieuwe last onder dwangsom opgelegd, van 30.000 euro. “Het college heeft gekozen om met een nieuwe, hogere dwangsom te dreigen, omdat van de eerdere dwangsom een te geringe prikkel is uitgegaan om de regels na te leven”, aldus de gemeente.