Amsterdam wil de helft van de windmolens die de stad in de planning heeft, bouwen in en rond het havengebied. Daarmee moet 25 megawatt worden opgewekt van de 50 megawatt aan windenergie die Amsterdam voor 2030 wil gaan produceren. Waar de andere helft van de windmolens moet worden neergezet, is nog onderwerp van onderzoek en discussie.

Op een kaart met ‘windzoekgebieden’ is te zien waar Amsterdam de windmolens, behalve in het havengebied, het liefst zou zien. Dat is net buiten de ringweg A10 in Landelijk Noord, in de polder bij Driemond, op een terrein naast het ziekenhuis AMC in Zuidoost en in het IJmeer bij nog aan te leggen eilanden op IJburg. Over deze locaties is het laatste woord nog niet gezegd. Zo moet er worden uitgezocht of de windmolens gevolgen zullen hebben voor de gezondheid van omwonenden, de natuur en de woningbouw. Bewoners kunnen in die fase nog volop meepraten.

Aanvankelijk was er sprake van dat er windturbines zouden komen vlakbij de Bert Haanstrakade op IJburg. Dat plan is geschrapt na protesten van bewoners van dat stadsdeel, die bang waren voor overlast.