In het Amsterdamse Riekerpark in het stadsdeel Nieuw-West komen 216 flexwoningen, waarvan de helft sociale huur wordt en de andere helft bestemd is voor statushouders. De gemeente koopt de woningen van het Rijksvastgoedbedrijf. Later deze maand tekenen wethouder Reinier van Dantzig en demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) de koopovereenkomst.

De woningen moet eind volgend jaar klaar zijn en worden deels betaald door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). “Door deze flexwoningen te plaatsen kunnen we een huis bieden aan reguliere woningzoekenden en statushouders. Dat is nodig, want veel mensen in Amsterdam wachten op een huis”, zegt wethouder Van Dantzig.

Voor het Riekerpark hadden de woningcorporaties eerder al plannen om woningen te realiseren, maar daarvan kwam de financiering niet rond. Daarop kwam de pilot van het COA in beeld met flexwoningen van het Rijksvastgoedbedrijf.

In september vorig jaar gaf De Jonge aan het Rijksvastgoedbedrijf de opdracht om 2000 flexwoningen aan te schaffen. De minister hoopte hiermee de impasse rond de bouw van flexwoningen te doorbreken. Amsterdam heeft een grote achterstand bij het huisvesten van statushouders. De hoofdstad moet in de tweede helft van 2023 bijna 2100 statushouders huisvesten. Slechts 581 voormalige asielzoekers kregen hier een passende woning.