Deventer gaat drones inzetten om toezicht te houden. Volgens de gemeente kunnen met de drones sneller en efficiënter controles worden uitgevoerd.

De drones kunnen volgens de gemeente onder andere bestemmingsplannen controleren. Ook worden ze ingezet op lastig bereikbare plekken zoals daken. “Toezicht met een drone verhoogt de controle- en detectiekans en heeft daarmee een preventieve werking”, zegt de gemeente.

De drones zullen niet boven alle plekken in de gemeente vliegen. Zo mag er niet in en rond het vliegveld Teuge gevlogen worden. Ook geldt er een kleine no-fly zone in de buurt van het chemicaliënbedrijf Nouryon Specialty Chemicals. De no-fly zone geldt alleen in de nacht. Boven het natuurgebied de Rijntakken mag er alleen gevlogen worden met toestemming van de provincie.

De gemeente benadrukt dat er uitsluitend gebouwen en objecten worden gefotografeerd en geen personen. “Het vliegen met drones kan een ongemakkelijk gevoel opwekken bij inwoners. Hiermee moet zorgvuldig en sensitief worden omgegaan.” Daarom lanceert Deventer een website om inwoners te informeren over het toezicht. Ook worden twee toezichthouders opgeleid tot dronepiloten. De totale kosten voor de opleiding en het aanschaffen van een drone kost volgens de gemeente 10.000 euro.