Boerenorganisaties reageren teleurgesteld op het voorlopig uitblijven van een nieuwe ondergrens voor stikstofneerslag. Onderzoek van TNO en de Universiteit van Amsterdam (UvA) leverde geen wetenschappelijk verantwoorde ondergrens op. Minister Femke Wiersma (BBB, Landbouw) houdt daarom voorlopig vast aan de huidige werkwijze, al wil ze op langere termijn nog steeds naar een ander systeem toe. “Een gemiste kans”, oordeelt LTO Nederland over het feit dat de onderzoekers geen drempelwaarde konden vaststellen. Volgens de land- en tuinbouworganisatie leidt het onderzoek “tot meer onduidelijkheid, onzekerheid en nieuwe vragen”.
In de vergunningverlening aan bijvoorbeeld boerenbedrijven en bouwers speelt de stikstofdepositie een belangrijke rol. Doordat een groot deel van de Nederlandse natuur volgens ecologische onderzoeken al jaren wordt blootgesteld aan te hoge stikstofconcentraties, is het moeilijk en veelal zelfs onmogelijk om een vergunning te krijgen voor activiteiten die kunnen leiden tot meer stikstofneerslag op beschermde gebieden.
De opdracht voor het onderzoek kwam van provincies, die de vergunningverlening graag soepeler willen laten verlopen. Hoewel het volgens de wetenschappers wel “aannemelijk” is dat er een ondergrens bestaat die de toets kan doorstaan, ontbrak het ze aan gegevens om die te kunnen vaststellen.
Volgens LTO lijken de onderzoekers “zich meer te richten op juridische en politieke risico’s dan op wetenschappelijke feiten”. Ook actiegroep Agractie is “niet te spreken” over het feit dat nu nog meer onderzoek nodig is om tot een nieuwe drempelwaarde te komen. “Blijven we hierdoor in de papieren werkelijkheid zitten of gaat de minister nú handelen?”, vraagt Agractie zich af.