,,Wij zien dat de zorgkosten weer verder stijgen. Het zou verstandig zijn alle grote kosten die mensen in het leven maken, in samenhang te bekijken. Dan gaat het om woonlasten, pensioen en de ziektekosten. Want met name ouderen maken veel zorgkosten, terwijl die verder lagere lasten hebben. Zij hebben vaak hun hypotheek al afbetaald”, aldus Donner in de krant.

Echte kostenbeheersing zorg

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering. Over de kosten in de gezondheidszorg zegt Donner: ,,Wij hameren erop: kijk hoe je die kosten écht kunt gaan beheersen. Anders verdringen de zorgkosten straks de andere taken en bestedingsmogelijkheden van de overheid nog meer. Of de kosten worden, in de vorm van hogere premies, verdeeld over alle Nederlanders.”

Eigen risico onder vuur 

In de politiek ligt het eigen risico onder vuur. GroenLinks, PVV, SP en 50PLUS willen het afschaffen. Ook PvdA en CDA willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico.

Eigen risico van €385 goed te verantwoorden

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid – VVD) vindt het eigen risico in de zorg van minimaal 385 euro per jaar ,,heel goed te verantwoorden”. Als het eigen risico wordt afgeschaft gaat volgens haar de premie voor verzekerden met 284 euro per jaar omhoog. Afschaffing kost 3,9 miljard.

Eigen risico mag geen belemmering zijn

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid – PvdA) vindt dat serieus gekeken moet worden naar het eigen risico, dat volgens hem nooit een belemmering mag zijn voor mensen die zorg nodig hebben.