,,Een koude douche”, aldus de Patiëntenvereniging Nederland. ,,Alle koopkrachtberekeningen gaan uit van een stijging van 3,50 euro. Dit is drie keer zoveel. Die koopkrachtberekeningen zijn dus niets meer waard”, stelt de belangenorganisatie.

Oppositiepartijen willen uitleg kabinet

In de Tweede Kamer willen de oppositiepartijen D66, SP en ChristenUnie uitleg van het kabinet. Zo wil D66 weten wat de stijging van de zorgpremie betekent voor de koopkracht van lage en middeninkomens.

Tegenvaller schatkist

Jeroen Dijsselbloem van Financiën (PvdA) liet weten dat lagere inkomens gewoon worden gecompenseerd voor een hogere zorgpremie. Zij krijgen onmiddellijk en automatisch meer zorgtoeslag bij een gestegen bijdrage. Door deze compensatie houdt Dijsselbloem rekening met een tegenvaller voor de schatkist volgend jaar. ,,Het is echt nog een beetje vroeg om dat nu te zeggen. Zoals altijd zijn er tegenvallers en meevallers.”

Minister Schippers wacht bekendmaking alle premies af

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil niet eerder reageren voordat alle premies bekend zijn. ,,Net als vorige jaren zullen we niet steeds op de afzonderlijke premie-bekendmakingen van de zorgverzekeraars reageren. We wachten het af tot alle premies bekend zijn”, liet de bewindsvrouw weten. Zij gaf wel aan dat zorgverzekeraars een buffer moeten hebben voor slechte tijden maar dat ze niet meer geld achter de hand moeten houden dan nodig is.

Traditiegetrouw maakt zorgverzekeraar DSW als eerste de nieuwe premie bekend.