PvdA-Kamerlid Henk Nijboer drong er tevergeefs bij deze partijen op aan haast te maken. Hij wees erop dat de Tweede Kamer binnen een paar weken de knoop moet doorhakken. Anders kunnen verpleeghuizen niet tijdig extra personeel aantrekken en verbetert er komend jaar nog niets.

Onderhandelaars aan zet

CDA, D66 en GroenLinks verzekerden dat zij staan voor hun verkiezingsbeloften, maar dat de bal ligt bij de onderhandelaars over een nieuwe regering. Er zou nog genoeg gelegenheid zijn om het demissionaire kabinet op te dragen extra geld uit te trekken.

Reactie Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn denkt dat het extra geld op tijd op tafel komt. Hij liet zich ontvallen dat hij van de partijen die over een nieuw kabinet onderhandelen heeft begrepen dat zij met de kwestie aan de slag gaan en ,,de formatie heel snel gaat”. Toen voorzitter Khadija Arib opmerkte dat de staatssecretaris ,,dan meer weet dan wij”, krabbelde hij terug en zei dat hij de planning van de onderhandelaars niet kent. Maar de ‘formatiepartijen’ staan er allemaal achter, dus de Kamer kan met een gerust hart afwachten.

Weinig samenwerking

PVV, SP en PvdA werkten nog niet soepel samen. Ze vroegen het kabinet ieder afzonderlijk om meer geld en verweten elkaar vervolgens geldingsdrang.