Het witboek is een voortvloeisel uit het manifest Scherp op Ouderenzorg, waarmee Borst en Gaemers zicht sterk maken voor de zorg voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. “Natuurlijk waren wij blij te horen dat er extra geld wordt uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg. Maar dat geld moet wel goed besteed worden. Dus wilden wij weten wat wél goed gaat in de ouderenzorg en met welke initiatieven we de ouderenzorg in Nederland kunnen verbeteren”, aldus Gaemers.

Om op die vragen antwoord te krijgen, opende het Nationaal Ouderenfonds begin dit jaar een meldpunt. Er werden ruim 150 verhalen ingediend die samen het witboek vormen. “Het zijn stuk voor stuk prachtige getuigenissen. Vol positiviteit, betrokkenheid bij ouderen en goede ideeën voor de ouderenzorg,” vertelt Corina Gielbert, directeur van het Ouderenfonds. “Wij hopen dat de minister na het lezen van de verhalen inspiratie heeft om snel aan de slag te gaan. Laten we de handen in één slaan voor een nóg betere ouderenzorg.”

Minister de Jonge ontvangt het witboek uit handen van de 98-jarige Wim Bernsen die zelf naar volle tevredenheid in een verpleeghuis woont en wiens verhaal in het witboek is opgenomen.

Enkele citaten uit het witboek

 “Ik heb er net vier late diensten opzitten, kom vol energie thuis en verheug mij op de volgende werkdag.”

 “Ik heb het verschil meegemaakt van een grootschalig instituut naar een kleinschalige groepswoning. Een verschil van dag en nacht.”

“Wij staan met twee op acht bewoners en we doen alles samen met de bewoners. Ik denk dat deze constructie een voorbeeld voor velen is.”

“Wat ben ik blij voor onze bewoners dat zij het zo goed hebben, zo moet het in de zorg zijn.”

“Ik ben er trots op dat er heel veel lieve zorg bestaat, waarbij de oudere als mens centraal staat”

Steunbetuiging

Een download van het witboek is te verkrijgen op www.ouderenfonds.nl/trots-op-ouderenzorg. Hier kan ook een steunbetuiging worden ondertekend om het witboek kracht bij te zetten.

Over het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn, de stranduitjes en kerstdiners. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.