Vaak nemen de kinderen taken en verantwoordelijkheden op zich die niet passen bij hun leeftijd. ,,Deze kinderen hebben op jonge leeftijd al met volwassen zorgen te maken.” De hulp en zorg is nu vaak alleen op de vader of moeder gericht en dat moet volgens Kalverboer veranderen.

,,Nooit vriendjes mee naar huis nemen, omdat je bang bent dat je vader of moeder iets geks doet. Of door de zorg voor je zieke ouder niet aan je huiswerk toekomen.” Uit gesprekken met kinderen en jongeren kwamen ,,heel goede en concrete aanbevelingen” over op welk moment welke aandacht gewenst is. Zo vertelde een meisje aan een leraar over de problemen thuis maar gebeurde er niets. En ook toen de verslaafde vader van een jongen werd opgenomen en veroordeeld voor huiselijk geweld, kwam er geen hulp voor de zoon. ,,Terwijl het vrij logisch is dat dat effect heeft op een kind”, zei de jongen later zelf.

Hulpverleners en professionals moeten alerter zijn. Verder moeten de hulpverleners van de ouders én die van de kinderen samenwerken om de zorg voor het hele gezin zo optimaal mogelijk te krijgen.