Het CDA wil dat ouderen meer gebruik maken van de toeslagen waar ze recht op hebben. Het stelsel is ontoegankelijk waardoor veel ouderen geen huur- en zorgtoeslag aanvragen, terwijl ze er wel recht op hebben, aldus CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg. Hij vindt een overheidscampagne nodig om het gebruik van toeslagen te stimuleren. Volgens het CDA kan het voorstel rekenen op een meerderheid, steun is er onder meer van coalitiepartner VVD.

Senioren weten vaak niet dat ze in aanmerking komen voor huur- en zorgtoeslag. Dit komt door onbekendheid met de regelingen of omdat de digitale aanvraag te ingewikkeld is. Zo’n 230.000 ouderen lopen hierdoor mogelijk jaarlijks duizenden euro’s mis. ,,Zeer zorgelijk en eigenlijk onacceptabel”, aldus Slootweg.

Ouderenorganisatie ANBO pleit ervoor om toeslagen automatisch toe te kennen, op basis van de inkomens die de Belastingdienst vaststelt. ,,Zo stoppen we het rondpompen van geld. We maken het systeem goedkoper, mensen krijgen waar ze recht op hebben en mensen worden niet langer geconfronteerd met naheffingen en correcties”, stelt bestuurder Liane den Haan.