De Consumentenbond bestudeerde vijftig inspectierapporten van bezoeken die de IGJ aflegde bij thuiszorgorganisaties. 48 thuiszorgorganisaties bleken niet te voldoen aan de randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Zeven daarvan haalden zelfs geen enkele randvoorwaarde. Ook na een verplicht verbetertraject van de IGJ voldeden de meeste thuiszorginstellingen nog steeds niet aan de richtlijnen.

Volgens Bart Combée, directeur Consumentenbond, tonen de rapporten een alarmerend beeld. ,,En extra zorgelijk is dat de toezichthouder nauwelijks ingrijpt. De inspectie lijkt een beleid van pappen en nathouden te hanteren.” De thuiszorgorganisaties blijven ondertussen onverantwoorde zorg leveren, stelt hij. ,,Het is onbegrijpelijk dat de inspectie hier zo laks in is.”

Ouderenbond KBO-PCOB spreekt van een ,,verontrustend signaal”. ,,Thuiszorg is voor velen namelijk een fundamentele bouwsteen als het gaat om langer thuis te kunnen wonen”, aldus de organisatie. De bond stelt dat het onderzoek een ,,wake-up call” is voor zorgaanbieders, brancheverenigingen en het ministerie.

De Consumentenbond heeft een meldpunt geopend waar mensen misstanden kunnen aankaarten.

Het ministerie van Volksgezondheid kon donderdagochtend niet direct een inhoudelijke reactie geven op de kritiek.