De langdurige ouderenzorg was in 2017, met 11 miljard euro, de grootste kostenpost. Op de tweede plek staat de ziekenhuiszorg (8,4 miljard euro), gevolgd door de wijkverpleging, met 2,8 miljard euro. Volgens de onderzoekers gebruiken de meeste ouderen vijf of meer medicijnen.

Vektis stelt ook vast dat 85-plussers gemiddeld 9 uur per week wijkverpleging krijgen. Bij de 65-74-jarigen is dit gemiddeld 7 uur per week. Ruim een vijfde van de ouderen tussen de 75 en 84 jaar heeft diabetes. Daarnaast heeft 14 procent de longziekte COPD/astma.

Een op de vijf Nederlanders is inmiddels vijfenzestigplusser. Dat komt neer op bijna 3,3 miljoen mensen. In 2030 is dat naar verwachting een op de vier. Ons land telt ondertussen al bijna 2000 honderdplussers. ,,En ook dat aantal neemt de komende jaren toe”, aldus Vektis.

De Limburgse gemeente Vaals telt met ruim 32 procent de meeste ouderen, gevolgd door de Noord-Hollandse gemeenten Laren en Bergen. Op Urk en in Almere en Utrecht is het percentage ouderen, met minder dan 11 procent, het laagst.