“Het is een verademing dat we eindelijk langzaam wegnavigeren van het waanbeeld dat studeren een investering is waar mensen zelf voor moeten opdraaien, terwijl de hele maatschappij er bij gebaat is”, aldus LSVB-voorzitter Alex Tess Rutten. “Alle jongeren in Nederland moeten met een basisbeurs de kans krijgen om zonder bergen schuld hun studie af te ronden, ongeacht de opleiding of financiële positie van hun ouders”, zegt ze.

Volgens het AD geeft oppositiepartij PvdA niet langer steun aan het leenstelsel dat de partij – met de VVD en met steun van GroenLinks en D66 – zelf heeft ingevoerd. Daarmee zou er een Kamermeerderheid zijn voor terugkeer van de basisbeurs.

De studentenvakbond noemt jongerencollectief Coalitie-Y, dat de steun heeft van de ChristenUnie, de eerste hoopvolle stap naar een Nederland waarin wordt geluisterd naar de zorgen van jonge mensen en waar er serieus rekening wordt gehouden met hun belangen. Maar de punten waar de partijen zich aan committeren moeten volgens de LSVb nog wel waargemaakt worden. “Als de ChristenUnie, GroenLinks en de Partij van de Arbeid serieus werk willen maken van Coalitie-Y dan geven ze de punten uit het manifest een waardige plek in hun verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.”