De Tweede Kamer praat donderdag over de Participatiewet waarin dat geregeld is. Aan de vooravond van dat overleg heeft FNV een ,,brandbrief” gestuurd aan de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ,,Het nieuwe beschutte werk komt nauwelijks van de grond en de banenafspraak is ontoereikend om een grote groep mensen met een beperking duurzaam aan het werk te houden”, aldus de bond.

Volgens FNV-bestuurder Kitty Jong dreigt een hele generatie buiten de boot te vallen. ,,Dat kan en mag gewoon niet gebeuren in een beschaafde samenleving.” Ze gaat ervan uit dat staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken met structurele oplossingen komt.

Ook CNV stelt vast dat degenen die zo’n beschutte baan het hardst nodig hebben, die vaak niet krijgen. Dat komt doordat er tot dusver niet meer dan 735 van zulke werkplekken zijn gerealiseerd, terwijl dat er 30.000 hadden moeten zijn. ,,Een werkelijk abominabele prestatie”, vindt voorzitter Maurice Limmen. ,,Mensen hebben recht op werk in een veilige omgeving.”

De vakbond eist dat werkgevers en overheid ,,een forse extra stap” zetten om te zorgen dat die banen er alsnog komen. Ook wil CNV dat meer werk wordt gemaakt van meer begeleiding, zodat mensen ook aan de slag blijven en niet na afloop van hun contract weer langs de zijlijn komen te staan.