,,De gemeente stort jaarlijks 550 miljoen euro op de rekeningen van mensen in de bijstand”, aldus de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Sociale Zaken) vrijdag in een interview met de krant. ,,Anders gezegd: van iedere 7 euro die we uitgeven, gaat er één naar een bijstandsuitkering. Ik vind het mijn taak daar werk van te maken en die mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid.”

Werken in de kassen

Rotterdam slaagt erin mensen in de bijstand aan het werk te krijgen in de kassen in Westland. In het verleden lukte het gemeenten niet of nauwelijks mensen aan het werk te zetten in kassen. In 2014 vonden 25 Rotterdamse werklozen een baan bij telers, vorig jaar was dat aantal volgens Het Financieele Dagblad opgelopen tot 130.

Inperking instroom

Verder wordt in de havenstad de instroom in de bijstand zo veel mogelijk ingeperkt, komen mensen in speciale programma’s waarbij ze twintig uur per week vrijwilligerswerk doen en is na controle 15 procent van de uitkeringen beëindigd.

Doel: binnen 4 jaar 12.000 mensen naar werk begeleiden

Wethouder Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) stelde zichzelf bij zijn aantreden in 2014 ten doel om binnen vier jaar 12.000 mensen naar werk te begeleiden.

Bron: ANP