De Belastingdienst keurt er een heleboel af en de verwerking loopt ook nog eens erg traag. Opdrachtgevers worden intussen huiverig voor de contracten en hun gevolgen. Het resultaat is dat zzp’ers minder klussen krijgen.

De oppositie wil dat de toestand snel beoordeeld wordt en niet pas in het voorjaar, zoals het plan is. De PVV wil meteen helemaal van het modelcontract af.

Ook regeringspartij PvdA wil dat zzp’ers ,,als de donder” weer contracten gaan krijgen en dat alle onduidelijkheden ,,per gisteren” worden weggenomen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes vindt het te vroeg voor conclusies en zegt dat de tijd moet worden genomen: ,,Een ordentelijk proces is belangrijker dan een datum.” Maar hij herhaalde dat er geen naheffingen zullen worden opgelegd in gevallen waarin onduidelijkheid is over de mate van de zelfstandigheid van een zzp’er. Ook opdrachtgevers zullen niet worden beboet. ,,Dat past niet als we nog in discussie zijn. Dat zou onzindelijk zijn en op zijn minst maatschappelijk ontwrichtend.”