Medewerkers van het VNG-programma Fraudepreventie en handhaving Wmo/Jeugd bezochten Rik de Zwaan, toezichthouder Wmo 2015 bij de gemeente Dronten, en vroegen naar zijn werkwijze. De Zwaan, zelf afkomstig uit de incassowereld, vertelt dat dit wel even zoeken was. Gelukkig kreeg hij daarbij hulp van zijn nieuwe collega’s.

Samenwerken
Rik de Zwaan werkt nu één dag samen met handhavers en twee dagen met de Wmo-gidsen. Die korte lijnen zijn wat hem betreft onmisbaar. ‘Je zit als het ware in het hart van het domein.’ En ook met collega’s van onder meer werk & inkomen en de sociale teams werkt hij nauw samen.

Signalen
Sinds oktober 2015 kreeg De Zwaan al 50 signalen binnen. Ze zijn afkomstig van Wmo-gidsen, andere collega’s en burgers. Zaken lopen uiteen van cliënten die iets niet helemaal hebben begrepen tot daadwerkelijke fraude. Als hij vermoedt dat er sprake is van een frauderende zorgaanbieder, dan zet hij de zaak door naar de GGD én de omringende gemeenten.

Volwassen
De Zwaan ziet handhaving als integraal onderdeel van de dienstverlening. En voorkomen is daarbij beter dan genezen. ‘Als we samen met alle betrokken partijen in staat zijn om fraude en regelovertreding te voorkomen of in de kiem te smoren, dan is onze dienstverlening écht volwassen!’