De PvdA dreigde eerder uit het kabinet te stappen als er geen extra geld voor lerarensalarissen zou worden uitgetrokken in de begroting voor volgend jaar. De VVD voelde er aanvankelijk niets voor haar coalitiepartner haar zin te geven, omdat demissionaire kabinetten in principe geen extra geld mogen uitgeven. Maar achter de schermen is het conflict bijgelegd.

De VVD wil wel iets terug voor haar opstelling. Waarschijnlijk trekt het kabinet op aandrang van de liberalen geld uit om het AOW-gat te dichten voor militairen die eerder met pensioen moeten. Het is nog niet bekend om welk bedrag het gaat.

De ministerraad legt volgende week donderdag de laatste hand aan de begroting voor 2018. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) wilden vrijdag niets kwijt over de besprekingen. Volgens een ingewijde is het niet zeker dat er donderdag al een akkoord ligt over de begroting, omdat de financiële consequenties van de maatregelen dan mogelijk nog niet duidelijk zijn. In dat geval volgt het besluit later.