Jongeren komen door de nieuwe coronamaatregelen nog verder in de knel met hun financiën, stelt CNV Jongeren. “Heel veel jongeren hebben een bijbaan in de retailsector”, zegt voorzitter Justine Feitsma. “Studenten die met zo’n bijbaan geld verdienen om hun studie te bekostigen, komen steeds verder in de problemen.”

Maandagavond maakte premier Mark Rutte bekend dat onder mee niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, de deuren moeten sluiten. Ook attractieparken, musea en dierentuinen moeten dicht. “Veel jongeren met een bijbaan in een van deze sectoren hebben een nulurencontract. Zij moeten dus ineens rondkomen van alleen hun lening. Dat heeft effect op de rest van hun leven, want ze moeten misschien extra gaan bijlenen, waardoor ze met een hogere studieschuld eindigen.”

Maar naast de grote financiële zorgen is ook eenzaamheid een stijgend probleem onder jongeren tijdens de coronacrisis. “Een bijbaan is nóg een sociale factor die wegvalt”, zegt Feitsma. “Jongeren hebben het gevoel dat ze niks mogen, niemand mogen zien. Ze ervaren een gevoel van leegte.”