“In dat geval dient de gemeente de declaratie voor de gespecialiseerde GGZ-behandeling te betalen zelfs indien er geen enkel diagnosegegeven wordt aangeleverd”, schrijft staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer. 

Ziektebeeld

Van Rijn van Volksgezondheid reageert hiermee op de kritiek van de oppositie, die zich grote zorgen maakt over het schenden van de privacy van kinderen in de jeugdzorg. 

De gemeente gaat sinds 2015 over de jeugdzorg en ambtenaren vragen voor het controleren van de rekeningen informatie over het ziektebeeld van jonge patiënten. Sommige gemeenten weigeren te betalen als exacte gegevens of het behandelingsplan bij de declaratie ontbreekt.

Eetstoornissen

De oppositie vindt dat hiermee het medisch beroepsgeheim wordt geschonden, omdat privacygevoelige informatie in handen komt van mensen die geen beroepsgeheim kennen. Bij hulpverleners bestaat de angst dat ouders hulp gaan vermijden, omdat ze niet willen dat ambtenaren te weten komen waar hun kind precies last van heeft.

Op dit moment moet namelijk op het declaratieformulier de hoofdcategorie staan; depressieve stoornissen, eetstoornissen, aan alcohol gebonden stoornissen, aandachtstekort- en gedragsstoornissen, aandachtstekort- of gedragsstoornissen. Deze verplichting wil Van Rijn nu met terugwerkende kracht opheffen. Eerder geweigerde declaraties kunnen dus opnieuw ingediend worden.

Geen goedkeuring

Het gaat overigens om een tijdelijke regeling. Van Rijn werkt aan een nieuwe wet waar de uitwisseling van gegevens bij een declaratie van de jeugdhulp beter is geregeld. Deze wet wordt ook met de Tweede Kamer besproken. De oppositie was er namelijk ook niet over te spreken dat er voor de invoering van de tijdelijke regeling geen goedkeuring aan hen was gevraagd.